mikkokarna

Eläinten vapautus

Ylivieskalaisen maitotilan pihalla varjoissa kyyristelevä eläinaktivisti Tinja Sarvanto nosti kommandopiponsa pois suunsa edestä, sylkäisi ja veti pipon tiukasti takaisin päähän. Jännitys pisti oksettamaan. Eläinten vapautusrintaman jo vuosia valmistelema massiivinen operaatio toteutuisi tänä yönä. Tinjan oli hyvin vaikeaa käsittää, että kaikki mistä hän oli koko aikuisikänsä haaveillut oli pian muuttumassa todeksi.

Tinjan herääminen eläinaktivistiksi oli tapahtunut vähitellen. Hänen kotonaan oli aina syöty lihaa, mutta teini-ikä vaati erottautumista ja kapinaa. Niinpä Tinja oli kolmetoistavuotiaana topakasti ilmoittanut vanhemmilleen, että hänestä on nyt tullut vegaani. Rakennusmiehenä ja farmaseuttina työskentelevät vanhemmat eivät olleet aluksi edes ymmärtäneet mistä on kysymys, mutta tytärtään rakastavina vanhempina he olivat tietysti hyväksyneet Tinjan valinnan. Niinpä eläinperäiset tuotteet poistuivat Sarvankojen ruokapöydästä. Isä tosin söi edelleen lauantaisin saunan päälle Tinjalta salaa makkaraa yhdessä Tinjan pikkuveljen kanssa, joka oli sairastunut ruokavalion muutoksen takia anemiaan. Tämä pysyi kuitenkin hallinnassa rautatableteilla ja viikottaisella makkara-annoksella. Niin paljon kuin he tytärtään rakastivatkin, vanhemmat odottivat kuumeisesti 23-vuotiaan Tinjan muuttamista pois kotoa. Tällöin voitaisiin palata normaaliin päiväjärjestykseen.

Eläinten oikeudet ja niiden itseisarvo. Näitä molempia sanoja Tinja oli käyttänyt taajaan viimeisinä vuosina. Hän oli aluksi toiminut maltillisissa eläinsuojelujärjestöissä, mutta ne eivät saaneet hänen mielestään riittävästi aikaan. Tinja ei koskaan elämässään ollut vieraillut maatilalla, mutta huonostihan asioiden siellä täytyi olla. Eläimiä kohdellaan kaltoin ja ylipäätään niiden käyttäminen ravinnoksi oli kohtuutonta! Sellaiselle ei yksinkertaisesti löytynyt Tinjan mielestä moraalifilosofisia perusteita. Hän kannatti väkevää suoraa toimintaa ja näiden näkemysten seurauksena hänet oli hyvin nopeasti nostettu Eläinten vapautusrintaman Myllypuron solun päälliköksi. 

Internetissä Tinjan alias oli "carrot" eli porkkana. Se sopi hänelle hänen punaisen tukkansa ja ruokavalionsa takia. Päällikkötehtävän saatuaan Tinja oli keskittynyt vaikuttamiseen internetissä ja hänen suurena tavoitteenaan oli saada kaikki maailman eläinaktivistit liittymään yhteen. Salaisessa ja murtamattomassa tor-verkossa olikin saatu aikaan foorumi, joka yhdisti aktivistit kaikilta mantereilta. Tässä verkostossa oli päätetty laittaa eläinoikeuksien iso ratas lopultakin pyörimään.

Suunnitelma oli kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraava: isketään joka ikiselle suomalaiselle tuotantotilalle yhtäaikaa saman yön aikana ja vapautetaan kaikki eläimet luontoon. Ei sen enempää, eikä sen vähempää. Operaation koordinointi oli ollut massiivinen työ, mutta tällä hetkellä kaikki olivat asemissa. Suomalaiset, pohjoismaalaiset, eurooppalaiset, aasialaiset, amerikkalaiset ja afrikkalaiset aktivistit. Kaikki yhdessä ja partio valmiina jokaikisen tilan lähimaastossa. Pelkkä ajatus sai Tinjan sydämen läpättämään. Nyt se tapahtuisi! Kellon viisarien osoittaessa puoltayötä Tinja henkäisi varmalla äänellä radioonsa: "Toteuttakaa operaatio vapaus!"

***

Suomi heräsi maaliskuun toisena sunnuntaina herran vuonna 2018 varsin epäuskoisissa tunnelmissa. Tiedotusvälineet tiesivät kertoa, että jokaiselle suomalaiselle tuotantotilalle oli isketty. Satojatuhansia sikoja, lehmiä, lampaita, minkkejä ja kettuja vaelteli ympäriinsä joka paikassa. Mannerheimintien liikenne jouduttiin katkaisemaan Pub Karhu-Ministerin edessä riehuvan vauhkon sonnin takia. Tilanne valtakunnassa oli kaoottinen. 

Eläinten vapautusrintaman Myllypuron Marxintiellä sijaitsevalla toimistolla sen sijaan juhlittiin. Kaikki mitä haluttiin, oli nyt saavutettu! Operaation jatkovaiheessa oli kuitenkin tärkeää varmistaa, että eläimiä uudelleen kiinniottavat tahot eivät onnistuisi työssään. Aktivistien häirintäoperaatio tuntuikin tuottavan hyvää tulosta. Poliisien ja tilallisten työ oli onnistuttu tekemään mahdottomaksi erilaisia netistä tilattuja ääniaseita sekä hajupommeja käyttämällä. Tilanne oli viranomaisten kannalta siinä pisteessä, että valtio harkitsi jo puolustusvoimien tuomista mukaan apuun. Uuden yön koittaessa tilanne oli ennallaan ja eläimet edelleen vapaina. Tinjan ainoa ajatus oli: "Me onnistuimme!"

Tilanne ei kiristynyt entisestään yön aikana, mutta yksi asia kiristyi. Nimittäin pakkanen.  Tinjan oli vielä vuosiakin myöhemmin haastavaa hahmottaa, kuinka nopeasti toista miljoonaa tuotantoeläintä paleltui kuoliaaksi yhden ainoan kipakan pakkasyön aikana. Turkiseläimet kyllä säilyivät, mutta niiden ansiosta Suomi joutui vuonna 2020 julistamaan kaikki metsäkana- ja sorsalintulajinsa sukupuuttoon kuolleiksi. 

Joutsenia kuitenkin riitti, niillä kun ei ollut luontaisia vihollisia ja muiden lajien väistyminen antoi potkua joutsenten lisääntymiseen. Kannan vahvuudeksi arvioitiinkin vuonna 2021 neljätoista miljoonaa yksilöä. Koska valkoinen kansallislintu oli pyhä eikä sen kantoja täten voitu harventaa, tuhosivat joutsenet muuttomatkoillaan koko Suomen viljantuotannon syöden ja talloen pellot viljelykelvottomiksi. 

Pahinta oli kuitenkin seuraava kesä, kun toista miljoonaa eläintenraatoa mätäni metsiin, pelloille ja taajamiin. Raadonsyöjät voivat paksusti, mutta mätien raatojen mukanaan tuomat kulkutaudit kaatoivat lähestulkoon jokaisen suomalaisen jossain vaiheessa vuotta sairaalan sänkyyn. Oli harvinainen onni, että maassa juuri toteutettu sote-uudistus oli varmistanut järjestelmän olevan sellaisella tasolla, että tästäkin haasteesta selvittiin. Kuolonuhreilta ei kuitenkaan vältytty. Ja ne kärpäset... Voi herranen aika että sinä kesänä oli kärpäsiä.

Tinja Sarvanto puolestaan pakeni viranomaisia Etelä-Amerikkaan. Hänen vaiheistaan ei tämän jälkeen tiedetä. Viimeinen vahvistettu tieto Tinjan olinpaikasta on hänen perheelleen lähettämä postikortti jostain syvältä Brasilian maaseudulta. Siinä Tinja ilmoittaa hyväksyvänsä myös sekasyönnin kestävänä, eettisenä ja ekologisena valintana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

Postaan eeppiseen. Jatkokeskustelua odotellessa.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset